Думка експерта: як покращити пам'ять в умовах війни?
09.06.2023
Думка експерта: як покращити пам'ять в умовах війни?

Питання покращення пам’яті та концентрації уваги наразі все відчайдушніше хвилюють українців. Окрім природніх причин – старіння організму, – які викликають порушення пам’яті, додаються зовнішні – війна, відчуття нестабільності та стресу. Як в таких умовах покращити увагу? Чи є змога поліпшити та захистити пам'ять від стресу? На ці питання відповіла старший науковий співробітник ДУ «ІНВХ ім. В.К. Гусака НАМН України» , кандидат медичних наук, невролог Гончарова Яна Анатоліївна

 

Яна Анатоліївна, наскільки проблема концентрації та покращення пам’яті наразі актуальна? 

Еволюційно природа готувала нас до короткотривалого стресу – загрози, від якої потрібно рятуватись. Наразі ми перебуваємо у стані хронічного стресу – людський організм старішає та виснажується швидше, внутрішні ресурси закінчуються, тому і механізми, котрі мали б компенсувати відсутність концентрації та запам’ятовування не встигають це зробити. Цей процес пояснює скарги більшості пацієнтів на відсутність запам’ятовування звичайних речей. 

 

У чому причина такого посиленого зв’язку пам'ять – стрес? 

Причини стресу у кожного індивідуальні, все залежить від особистого сприйняття людини, стабільності її нервової системи, складу характеру. Стрес стає причиною надлишку гормону кортизолу, погіршення концентрації уваги та пам'яті. Втрата пам'яті після стресу може статися навіть при сильному переживанні.

Гостра стресова реакція допомагає формуванню нових спогадів, але не посилює здатність пам'ятати все. Таким чином, ми краще запам'ятовуємо основну інформацію, що стосується цієї стресової ситуації, і набагато гірше — не такі значні подробиці. Гострі ситуації негативно впливають на процес запам’ятовування. При хронічному стресі йде постійний посил тривоги до відділів мозку, що відповідають за мислення. Стрес пригнічує діяльність префронтальної кори, послаблюючи здатність думати. Це негативно впливає на пам’ять та концентрацію уваги. Деякі пацієнти розуміють, що причиною погіршення пам’яті є стрес, деякі вважають, що причина залежить від їх власних можливостей та бажання. В умовах війни нам доводиться мати справу з наслідками хронічного стресу, тому захист пам’яті та профілактика активної мозкової діяльності повинна відбуватись на постійній основі.

 

Які поради ви даєте пацієнтам задля покращення пам’яті в умовах війни? 

Ми не можемо вигнати стрес зі свого життя, але в наших силах суттєво вплинути на реакцію мозку та тіла у конкретній стресовій ситуації, в якій ми опинилися. Тому своїм пацієнтам я даю рекомендації стосовно комплексу вправ та дій, що профілактують негативний вплив стресових ситуацій та покращують пам'ять. Йога, медитація, здорове харчування, фізичні вправи та ментальні практики, подяка та співчуття – все це допомагає відволіктись та спрямувати енергію від стресової ситуації на користь для організму. 

 

Чи впливає щоденний раціон пацієнта на пам'ять? 

Звичайно, однією з головних порад для неврологічних пацієнтів, що мають скарги на забудькуватість, є перегляд раціону. Включення у раціон зеленого чаю, що багатий на катехіни та кофеїн, допомагає уповільнити процеси старіння мозку; курячі яйця відомі високим вмістом холіну, що бере безпосередню участь в утворенні нових клітин і позитивно впливає на нервову систему; холін, вітамін К і глюкозинолати, що містяться у складі броколі, оптимізують роботу нервової системи, покращують сприйняття інформації. Авокадо містить вітаміни Е, К і фталати. Ці речовини зміцнюють пам'ять, профілактують розвиток хвороби Альцгеймера, зміцнюють судини, покращують концентрацію та пам'ять. Для оптимізації роботи мозку і забезпечення мозкової активності необхідно також  забезпечити надходження необхідних мікроелементів та вітамінів. Зазвичай, мікроелементи не надходять у достатній кількості до організму з їжею, тому додаткове споживання дієтичних добавок до раціону харчування є обґрунтованим. 

 

 

Які дієтичні добавки Ви можете порадити для покращення пам’яті?

Неврологічним пацієнтам, що скаржаться на забудькуватість та відсутність концентрації уваги, доцільно споживати фосфатидилсерин та екстракт гінкго білоба. Фосфатидилсерин – один з природних специфічних фосфоліпідів, який допомагає зменшити забудькуватість та покращити пам’ять і увагу. Останні дослідження (2021) показали, що фосфатидилсерин здатен проникати в клітини мозку та покращувати передачу нервових імпульсів; сприятливо впливає на довготривалу та короткочасну пам'ять. Гінкго білоба – відома в усьому світі, як «рослина для мозку». Споживання екстракту гінкго білоба сприяє підвищенню еластичністі і міцністі кровоносних судин і стінок капілярів, покращенню кровообігу в мозку; підвищенню розумової і фізичної працездатності. Комбінація фосфатидилсерину та екстракту гінкго білоба дозволяє уповільнити вікові зміни розумової діяльності і покращити пам'ять. 

Варто також відмітити важливість прийому омега-3-поліненасичених жирних кислот. Поліненасичені жирні кислоти Омега 3 для пам'яті необхідні, оскільки вони впливають на передачу нервових імпульсів. За нестачі ПНЖК пам'ять у людини стрімко погіршується. Регулярне вживання дієтичних добавок з риб'ячим жиром у правильно підібраній дозі покращує стан судин, полегшуючи транспорт крові та поживних речовин до головного мозку.

 

Яку формулу успіху Ви порадите нашим читачам для того, щоб використовувати пам'ять на повну?

Наразі стрес став частиною нашого життя – але при цьому, ми не можемо вплинути на це. Тому необхідно тренувати свою пам'ять, навчитися бути уважним та зібраним. Для цього Вам допоможуть декілька дієвих порад:

  • Мисліть позитивно. Не дарма кажуть, що думки матеріальні. Не дивлячись ні на що, треба зберігати оптимізм та ясність мислення. Тільки в таких умовах ми можемо забезпечити продуктивну роботу нашого мозку.
  • Займайтесь спортом. Спорт та активний спосіб життя можуть закрити прогалини у пам’яті.
  • Передивіться раціон харчування. Збалансоване харчування, вживання необхідних мінералів та мікроелементів активізують передачу нервових імпульсів у мозку та забезпечать необхідне постачання поживних речовин
  • Плануйте ваші дії. Планування власних дій, проговорення своїх планів профілактує запам’ятовування.

Пам’ятайте, що комплексний підхід до захисту Вашої пам’яті допоможе ефективно захистити ваш мозок від шкідливого впливу стресу та покращити запам’ятовуваність.