Думка експерта: неврологічні стани в умовах хронічного стресу
07.06.2023
Думка експерта: неврологічні стани в умовах хронічного стресу

Неврологічні проблеми в умовах хронічного стресу набувають особливої актуальності. Безсоння, головний біль, слабкість, біль у суглобах виступають тригерами розвитку тривожного розладу. Які ж основні симптоми тривожності? Та як боротися з неврологічними проблемами в умовах постійного стресу? На ці питання відповіла старший науковий співробітник ДУ «ІНВХ ім. В.К. Гусака НАМН України» , кандидат медичних наук, невролог Гончарова Яна Анатоліївна

 

Які симптоми повинні побудити пацієнта звернутись до лікаря-невролога?

Нажаль, в умовах постійного стресу зростає кількість захворювань центральної нервової системи, головного мозку та хребта. Пацієнту необхідно звернутись до лікаря-невролога при наявності наступних симптомів: спонтанні запаморочення, хронічні головні болі, безпричинні болі у різних частинах тіла (спина, шия, ноги або руки), невралгії різного генезу, тривожні розлади, шум у вухах, порушення сну та зниження концентрації уваги. 

 

Що лікує невролог? У яких випадках треба звернутись до психіатра?

Лікар-невролог спеціалізується на терапії захворювань неврологічних захворювань центральної нервової системи, периферійної нервової системи та вегетативної. До захворювань центральної нервової системи відносяться хронічна недостатність мозкового кровообігу, спастичний біль, черепно-мозкові травми. Захворювання периферійної нервової системи (неврити, невропатії, невралгії) можуть бути викликані різними причинами: здавленням нервів, травмами, порушенням кровообігу, обміне речовин. Лікування при цьому визначається саме від причини порушень і тактика формується виходячи з анамнезу захворювання. При порушеному серцебитті, запамороченні, почутті нестачі повітря та загальній слабкості можна говорити про вегетативну дисфункцію. 

В умовах постійної агресії більшість неврологічних хворих потребують додаткової психіатричної допомоги. Якщо пацієнт має важкий стан, пригнічений настрій або важкі переживання, високий рівень тривоги, що тривають більше двох тижнів, то йому додатково потрібна консультація лікаря. 

 

З якими проблемами зараз доводиться зіштовхуватись лікарю-неврологу найчастіше?

Нажаль, через стресові ситуації, які ми наразі маємо через військові дії, призвели до збільшення кількості неврологічних хворих. На сьогоднішній день на прийомі у невролога найчастіше зустрічаються пацієнти зі скаргами на відсутність сну, порушення біоритмів, зниження когнітивних можливостей, втрата пам'яті, часті та невмотивовані головні болі. Ці скарги в більшості викликані тривалим впливом стресу на організм людини. 

В період зростання захворюваності на Covid спостерігається ріст пацієнтів з постковідними порушеннями, що проявляються порушеннями сну, уваги, частими пробудженнями вночі, астенічними та депресивними станами.

 

Умови для сну: які базові речі ми можемо зробити, аби спати поміж повітряними тривогами?

В умовах військової агресії людина перебуває у стадії хронічного стресу. Високий рівень адреналіну, який характерний для такого стану, не дає людині відпочивати, а стимулює до активної роботи. Через це неврологічні пацієнти все частіше скаржаться на гостру нестачу сну, безсоння та часті пробудження. Для того, щоб нормалізувати функцію біоритмів сну я завжди раджу пацієнтам створити всі звичні для них умови для побудови «будиночку сну». Будиночок сну складається з 4 рівнів: засипання, легкий сон, начальний міцний сон та глибокий сон. Відновлення сил відбувається на 4 рівні будиночку сну «Глибокий сон», тому важливо забезпечити умови для побудови цього будиночку: провітрюйте приміщення перед тим, як готуєтесь до сну; подбайте про те, щоб ваш матрац, ковдра та подушка були зручними та сприяли здоровому сну; не читайте новини та не користуйтесь телефоном мінімум за 30 хвилин до сну; робіть дихальні вправи: прислухайтеся до власного дихання, намагайтеся вдихати та затримувати дихання, а потім повільно видихати. 

 

Як впоратись з головним болем, якщо немає медикаментозних засобів?

Стрес – частий тригер усіх неврологічних захворювань, одним із яких є головний біль. За статистикою цей тип головного болю діагностується у 70% пацієнтів. Він також має назву «стресовий біль голови», «головний біль напруги», «психогенний», «психоміогенний», «есенціальний», «простий», «ідіопатичний». Із основних симптомів, що вказують на прояви стресового головного болю є: поява головного болю виникає у другій половині дня, наявність проблем зі сном, постійне відчуття втоми та виснаження, біль у м’язах та хворобливість. Для того, щоб попередити появу стресового головного болю можна використовувати декілька методик. По-перше, необхідно приділити увагу шиї, адже саме тут знаходяться судини та хребці, що регулюють живлення головного мозку. Правильний підхід до гімнастики шийного відділу забезпечить не тільки попередження головного болю, а й стимулює загальне оздоровлення всього організму. Для зняття напруги у шийному відділі можна використовувати вправи:

  • Повертайте голову з боку в бік. Коли повернете голову до упору, затримайте її в такому положенні на пару секунд.
  • Нахиліть голову вперед, затримайте її на пару секунд і знову випростайтесь. Потім повторіть вправу з нахилами голови назад

Головний біль також виникає при недостатності кисню, тому прогулянки на свіжому повітрі є дієвою профілактикою появи головного болю. 

Дослідження США (2014) вказують, що нестача в організмі магнію може провокувати появу головного болю. Магній також є частиною нашої системи реагування на стрес, тому зниження кількості магнію в організмі означає, що організм гірше підготовлений до боротьби зі стресом, що може призвести до головного болю. Дослідження також показали, що люди з низьким рівнем магнію частіше страждають від мігрені, і прийом добавок магнію може допомогти запобігти повторенню нападів мігрені.

 

Як впоратися з системною тривожністю, і чи допоможуть у цьому антидепресанти? 

Тривожний розлад проявляється надмірним занепокоєнням щодо низки подій або видів діяльності, що присутні у житті людини. Наразі проблема тривожного розладу актуальна для нашого сьогодення. У сучасній медицині для терапії тривожного розладу застосовують нейролептики, антидепресанти та небензодіазепінові анксіолітики. Кожна з цих груп пов’язана з певними особливостями застосування, тому перегляд альтернативних методів терапії набуває особливого значення. 

Неврологічним пацієнтам задля покращення якості сну та засинання я розглядаю рослинні засоби на основі 5-HTP та магнію. 5-HTP називають натуральним антидепресантом, який не викликає звикання та має м'яку дію завдяки природному для людини складу. Має заспокійливу дію, знижує поріг чутливості болі у різних пацієнтів. Магній знімає фізичну та емоційну напругу, регулює психічне здоров'я та настрій: зменшує симптоми стресу, підвищує стресостійкість організму. Комбінація 5-гідрокситриптофану та магнію сприяє поліпшенню якості та тривалості сну, моделює настрій та внутрішню рівновагу. Ці компоненти відіграють важливу роль у зниженні проявів системної тривожності та забезпечують працездатну, енергійну, розумово активну людину для суспільства. 

 

Які практичні поради можете надати для усунення тривожності?

Стан тривожності виникає у відповідь на негативну подію, дію. Ми живемо в реаліях невизначеності, заспокоїтися в таких умовах не просто, але треба намагатись. Є декілька дієвих порад, які можуть допомогти вам:  

  • Зверніть увагу на дихання. Зробіть глибокий вдих (3 секунди), затримайте дихання (1 секунда), зробіть повільний видих (6 секунд)
  • Обійміть самі себе руками та спробуйте зробити масаж (правою рукою масажуйте ліве передпліччя до шиї й назад, теж саме — з лівою рукою)
  • Акцентуйте увагу на позитивних емоціях. Спростовуйте негативні думки, замінюйте їх позитивними
  • Не читайте новини. Під час тривожності у багатьох виникає звичка поглиблюватись у новини – це ще більше посилює відчуття тривоги. Постарайтеся приділяти менше часу читанню новин про війну. Попросіть рідних не обговорювати цю тему

Пам’ятайте, якщо неврологічні проблеми супроводжуються додатковими симптомами: плутаниною або проблемами з розумінням мови; непритомністю; високою температурою, онімінням, слабкістю чи паралічем однієї сторони тіла; скутістю м'язів шиї; проблемами із зором і т.д. вам необхідно звернутись за кваліфікованою допомогою до лікаря.