Як зробити ліки дешевшими?
22.09.2022
Як зробити ліки дешевшими?

Падіння реального ВВП в Україні відбувається на фоні стрімкої інфляції та, як наслідок повального зростання цін на продукти харчування, одяг, комунальні послуги і таке інше. Не обійшов цей процес подорожчання і лікарські засоби (далі ЛЗ) та вироби медичного призначення (далі ВМП), за твердженням представників компанії SMD (SMD – компанія з десятирічним досвідом роботи на ринку маркетингових досліджень фармацевтичного ринку), ліки за рівнем зростання цін, "перевершили" всі інші товари. За їх словами, вартість імпортних медикаментів в українських аптеках за 2014 рік збільшилася відразу на 88%. Також, на 40% підвищилися ціни на препарати українських виробників, оскільки там присутні імпортні складові.

Середня вартість упаковки товарів «аптечного кошика» за результатами І півріччя 2015 року становила 31,50 грн та збільшилася майже на 50 % у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року.

Таким чином, фармацевтичний ринок України не стоїть осторонь процесів, які відбуваються в країні протягом останніх півтора року. Учасники ринку констатують скорочення обсягів продажу ліків, значне подорожчання останніх та зниження купівельної спроможності населення в цілому.

Проте існує й інший бік медалі, відбувається дивна річ: за офіційною статистикою, оптова й роздрібна торгівля за І півріччя 2015 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року скоротилася на 25 %, малі та середні магазини по всій країні закриваються через їх нерентабельність, але кількість аптечних закладів в Україні (крім АР Крим і зони проведення АТО) за січень–квітень 2015 року щомісячно збільшується, і така тенденція спостерігається майже в усіх областях України.

В умовах сьогодення збільшення кількості аптек у різних регіонах України є сигналом, що цей бізнес є надприбутковим. Кількість потенційних покупців лікарських засобів тільки збільшуватиметься, оскільки рівень життя населення погіршується, люди вимушені відмовлятися від життєво необхідного раціону харчування, а тому частіше хворіють – відповідно, частіше відвідують аптеки для купівлі необхідних медпрепаратів.

Імпортні складові у вартості ліків вітчизняних виробників

У структурі вартості вітчизняних лікарських засобів ціна виробника становить 76 %. Отже, вона має значний вплив на кінцеву вартість реалізації покупцям таких ліків. Як зазначалося раніше, за останній рік вітчизняні ліки подорожчали на 40 %; зі слів самих виробників таке значне зростання цін відбулося завдяки збільшенню вартості закупівлі імпортних складових через знецінення гривні відносно долара/євро.

Згідно з даними Державного експертного центру (ДЕЦ) Міністерства охорони здоров'я, у 2014 році на фармацевтичному ринку України лише 22 зі 110 вітчизняних виробників, що мають ліцензію на випуск готових лікарських засобів, займалися виробництвом інгредієнтів, які використовувалися для подальшого випуску готових ліків.

Сьогодні українським виробникам лікарських засобів набагато вигідніше ввозити інгредієнти з інших країн, ніж закуповувати їх у вітчизняних виробників. У зв'язку з низькою вартістю імпорту такої продукції з Китаю та Індії, велика частина потреб фармацевтичної промисловості України в інгредієнтах забезпечується саме цими двома країнами. Оскільки закупити сировину для виробництва ліків у цих країнах можна різного ступеня якості, з домішками і без (відповідно, дешевше або дорожче), виробники намагаються знизити собівартість виробленої продукції шляхом закупівлі сировини низької якості за низькою ціною, тому що найбільшим попитом користуються найдешевші лікарські засоби вітчизняного виробництва.